Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Λειτουργικά τρόφιμα


Λειτουργικά τρόφιμα



 




Λειτουργικά τρόφιμα είναι εκείνα τα οποία παρέχουν μεγάλο όφελος για την υγεία , πέραν της διατροφικής τους αξίας, μέσω της προσθήκης συστατικών ή τροποποίησης της παραγωγής (πχ. εκτροφή κοτόπουλων με ιδιαίτερο σιτηρέσιο για την παραγωγή αυγών με ω-3). Τέτοια μπορεί να είναι τα προβιοτικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες κ.α. ή ακόμη σίδηρος και ασβέστιο. Μερικές από τις ποιο γνωστές κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων είναι τα αυγά με ω-3, τα  γαλακτοκομικά με προβιοτικά, επίσης τα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και σίδηρο, όπως και οι μαργαρίνες με στερόλες ή στανόλες.  Οι λίστα με τα λειτουργικά τρόφιμα συνεχώς αυξάνεται όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τροφίμων. Υπάρχει μεγάλη ασάφεια όσον αφορά τα λειτουργικά τρόφιμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τους διάφορους διατροφικούς ισχυρισμούς. Σίγουρα τα λειτουργικά τρόφιμα είναι το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και ένα πολύ καλό βοήθημα για τη διατροφή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου