Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα



ΥΛΙΚΑ
·         1 κιλό φράουλες καθαρισμένες & πλυμένες
·         400γρ μέλι
·         150γρ μαύρη ζάχαρη
·         χυμός από μισό λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.      Αν  οι φράουλες  μας  είναι  μικρές  μπορούμε  να  τις  κρατήσουμε  και  ολόκληρες  και  να  μην  τις  κόψουμε ,αλλιώς  τις  κόβουμε   στην μέση  ή  σε μικρά κομματάκια.
2.      Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη.
3.      Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά - ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσει - για περίπου μία ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει.
4.      Προς το τέλος ξαφρίζουμε.
5.      Σ' αυτή τη φάση που έχουν μαλακώσει μπορούμε να τις λιώσουμε κι άλλο ζουλώντας με ειδικό εργαλείο ή πιρούνι ή μιξεράκι χεριού. (Προσοχή μη καείτε!)
6.      Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφού πάρει μία-δύο βράσεις την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μικρά  μυστικά
Aν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη στη σπιτική μαρμελάδα σας, ώστε να γίνει πιο υγιεινή και πιο διαιτητική, αλλά φοβάστε ότι δεν θα δέσει, μπορείτε μόλις ολοκληρώσετε την παρασκευή της να την αδειάσετε σε ένα ταψί και να τη βάλετε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Mε αυτό τον τρόπο, θα δέσει και θα αποκτήσει ωραίο χρώμα, αλλά και θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό. 
Μπορείτε να τη βάλετε καυτή σε αποστειρωμένο βάζο και να την αφήσετε εκεί να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο.
Έχει έντονη, ιδιαίτερη γεύση λόγω του μελιού και της μαύρης ζάχαρης και ξινίζει ελαφρά στο τέλος, αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της φράουλας.
Οι ποσότητες μελιού και ζάχαρης μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τα γούστα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου