Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Κόρα ή Ψίχα;

Πόσες φορές καθόμαστε να φάμε και τριγυρνάει στο μυαλό μας η φωνή των γιαγάδων μας να μας λέει να επιλέξουμε την ψίχα αντί την κόρα; Οι περισσότερες από αυτές δεν ήξεραν πόσο δίκιο είχαν. Γιατί όμως να προτιμήσουμε την ψίχα; Γιατί θα φάμε λιγότερο και θα χορτάσουμε καλύτερα. Τόσο η κόρα όσο και η ψίχα αποτελούνται από άμυλο. Το άμυλο μόλις το βάλουμε στο στόμα μας, αρχίζει να διασπάται χάρη στις αμυλάσες του σάλιου μας, σε δεξτρίνες και μετά σε γλυκόζη. Η ψίχα είναι διογκωμένο ψημένο άμυλο ενώ η κόρα βρίσκεται ήδη στο επόμενο στάδο, ένα στάδιο δηλαδή πριν τη γλυκόζη για αυτό και έχει πιο γλυκιά γεύση. Ως εκ τούτου η κόρα διασπάται και απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μας χορταίνει λιγότερο και επιπλέον να τρώμε περισσότερο γιατί είναι πιο γλυκιά και νόστιμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου