Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Διαβάσαμε και μας άρεσε


Σώος και αβλαβής από... τις δίαιτες
της Μαίρης Μεταξά Παξινού


Ένα μικρό βιβλίο 87 αραιογραμμένων σελίδων που διαβάζεται μέσα σε μια ώρα. Όσο θα έκανες να διαβάσεις ένα εβδομαδιαίο περιοδικό δηλαδή. Απευθύνεται σε εφήβους κι επειδή είναι γραμμένο στον 2ο ενικό, βγάζει μια αμεσότητα και μια οικειότητα.
Είναι να σα να σου μιλάει το φιλαράκι σου.

Καταπιάνεται με όλο το φάσμα που καλύπτει ο τίτλος του. Παχυσαρκία, δίαιτες, ιστορία του ιδανικού βάρους, συναισθηματικό φαγητό, εικόνα σώματος, διατροφικές διαταραχές και στο τέλος απλές  συμβουλές για όλα. Τα αγγίζει όλα από λίγο, ίσα για να ευαισθητοποιήσει για το κάθε θέμα. Οι πληροφορίες του είναι σωστές και με εξέπληξε η γκάμα των θεμάτων -από το τι είναι ο μεταβολισμός μέχρι τις επιρροές των γύρω και τους σαμποτέρ- αλλά και των λύσεων οι οποίες κυμαίνονται από διατροφικά τιπς μέχρι συμπεριφορικές ασκήσεις. Κάποια θέματα δεν ξέρω αν θα γίνουν κατανοητά σε όλα τους τα επίπεδα από τις ηλικίες που απευθύνεται, αλλά όπως ανέφερα και πριν, βάζει το σπόρο.

Ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης που χρησιμοποιείται σε όλο το βιβλίο, είναι το σκίτσο ενός εφήβου και από κάτω μία φράση του. Με βάση αυτήν, ξεκινάει την ανάλυση του σε κάθε θέμα. Για παράδειγμα:

Άσχετα αν είναι για άνω των 12 ετών, η απλότητα του και η ολοκληρωμένη προσέγγιση το καθιστά ιδανικό σαν μία πρώτη επαφή για έναν αδαή αναγνώστη σχετικά με την αντιμετώπιση του βάρους και της διατροφής από όλους τους παράγοντες που επηρεάζονται.

Συμπερασματικά: είναι ένα βιβλίο που θα με εξυπηρετούσε να υπάρχει στη βιβλιοθήκη μου και να το δανείζω μετά από μια  πρώτη συζήτηση στους πελάτες μου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

εκδόσεις Κέδρος, ISBN 960-04-2266-44

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου