Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Πεινάω πραγματικά;

Το σώμα μας χρειάζεται καθημερινά ενέργεια για τη λειτουργία του. Η πείνα κι ο κορεσμός είναι τα σημάδια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να μας δείξει πότε χρειαζόμαστε ενέργεια και πόση ακριβώς. 

Η κατανάλωση τροφής όμως σχετίζεται με πολλούς άλλους παράγοντες όπως τα συναισθήματα, οι σχέσεις κτλ. Σαν αποτέλεσμα, πολλά άτομα έχουν ξεμάθει να ακούνε τα σημάδια που στέλνει το σώμα τους, και δυσκολεύονται να καταλάβουν αν πεινάνε πραγματικά ή ακόμα μπορεί να μην το έχουν μάθει από την παιδική τους ηλικία. Με χρόνο και σωστή εξάσκηση, μπορούν και πάλι να μάθουν να ακούν τα σημάδια. 

Ο άνθρωπος όμως δεν κινητοποιείται μόνο από τον βιολογικό μηχανισμό για κατανάλωση τροφής. Μπορεί να τρώει για την απλή απόλαυση της γεύσης, μέχρι την ικανοποίηση βαθύτερων ψυχικών αναγκών.  Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συναισθηματικές τους ανάγκες και έτσι στρέφονται προς την κατανάλωση τροφής. Αυτό το φαινόμενο έχει ονομαστεί "συναισθηματική πείνα"  και περιγράφει την ανησυχία που δεν προέρχεται από πραγματική, βιολογική, σωματική πείνα, αλλά από άλλες άσχετες με την πείνα καταστάσεις, που κάνουν ένα άτομο να στραφεί στην αναζήτηση τροφής. 

Για κάποιον που πάσχει από συναισθηματική πείνα, του είναι δύσκολο να την ξεχωρίσει από την πραγματική. Η αναγνώριση της όμως μπορεί να επιτευχθεί με αρκετή εξάσκηση και καλλιέργεια της ικανότητας αναγνώρισης των συναισθημάτων. Όταν κάποιος αισθανθεί μια έντονη ανάγκη για φαγητό, θα πρέπει να αναρωτηθεί αν πεινάει βιολογικά ή αν εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια συναισθηματική ανάγκη. Ένας καλός οδηγός για αρχή, είναι ο παρακάτω: 

Η πηγή του άρθρου το εξαιρετικό βιβλίο "Ψυχολογία της Διατροφής". Στο μέλλον θα ανεβάσουμε και αναλυτική κριτική.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου