Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Γαλοπούλα γεμιστή

Τα Χριστούγεννα φτάνουν και όλοι περιμένουμε την στιγμή που θα μαζευτεί η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Κυρίαρχος του γεύματος , όπως κάθε χρόνο,η γεμιστή γαλοπούλα. Ένα γεύμα που είναι συνώνυμο με την ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα που επικρατεί τα Χριστούγεννα. Για αυτό λοιπόν παρακάτω σας παραθέτουμε μία απλή και υπέροχη συνταγή.
 
 
Υλικά:
  • 1 γαλοπούλα περίπου 4 με 5 κιλά
  • 2 κούπες ρύζι γλασέ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα τσαγιού μαϊδανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα τσαγιού σταφίδες
  • συκωτάκια από τη γαλοπούλα
  • 1/2 κούπα τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
  • πατάτες

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τη γαλοπούλα, την καψαλίζουμε (όπως το κοτόπουλο) και την πλένουμε καλά. Την αφήνουμε να στραγγίσει κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Πλένουμε και κόβουμε σε κομματάκια τα συκωτάκια της γαλοπούλας. Σε κατσαρολίτσα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει προσθέτουμε τα συκωτάκια και το μαϊδανό και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, δύο ποτήρια νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλά φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό. Λίγο πριν σωθεί το νερό προσθέτουμε και τις σταφίδες. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει 10 λεπτά και προσθέτουμε και τα καρύδια.
Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Προσθέτουμε και 2  ποτήρια νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Γεμίζουμε μόνο τα 2/3 της γαλοπούλας γιατί χρειάζεται χώρος για να φουσκώσει το ρύζι. Ράβουμε το άνοιγμα της γαλοπούλας με βελόνι και κλωστή.

Γεμίζουμε τον ελεύθερο χώρο στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα με πατάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, λίγο λαδάκι και νερό να σκεπαστούν οι πατάτες.
Σιγοψήνουμε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 - 160 βαθμούς για 3-4 ώρες ανάλογα.
Σε περίπτωση που πάρει χρώμα και θέλει και άλλο ψήσιμο τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου