Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Έτοιμα γεύματα ή συνταγές από την τηλεόραση;


Μια πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία από το British Medical Journal , συνέκρινε την ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συστατικά των γευμάτων που παρασκευάζουν οι σεφ σε τηλεοπτικές εκπομπές, με τα έτοιμα γεύματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Αγγλίας. Στη συνέχεια τα σύγκριναν με τις οδηγίες για υγιεινή διατροφή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα έτοιμα γεύματα περιείχαν πολύ λιγότερη ενέργεια, πρωτεΐνες και λίπη (ολικά και κορεσμένα) καθώς και περισσότερες φυτικές ίνες ανά μερίδα από τις συνταγές που παρουσίαζαν οι σεφ στις εκπομπές τους. Παρόλα αυτά, τα γεύματα των σεφ περιείχαν λιγότερο αλάτι από τα έτοιμα γεύματα.


Οι ερευνητές ανέλυσαν 100 έτοιμα γεύματα και 100 συνταγές από τα βιβλία των σεφ Jamie Oliver, Nigella Lawson, Hugh Fearnley Wittingstall και Lorraine Pascale. Κατά μέσο όρο, οι θερμίδες των συνταγών ήταν 605 kcal ανά μερίδα, κατά 22% παραπάνω από των έτοιμων γευμάτων. Επίσης είχαν κατά 22% επιπλέον ζάχαρη, 58% κορεσμένα λιπαρά και 35% λίπος γενικότερα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου