Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Ένα γλυκό δίλημμα

Οι μέρες των Χριστογέννων σχεδόν έφτασαν και μαζί με αυτές και οι πιατέλες με τα διάφορα γλυκίσματα που συνήθως διακοσμούν το τραπέζι ή το μπουφέ μας. Τα πιο συνηθισμένα γλυκά που καταναλώνονται σε αυτές τις γιορτές είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Πολλές φορές ίσως να έχει τύχει να καθόμαστε μπροστά στις πιατέλες και να αναρωτιώμαστε πιο από τα δύο να είναι αυτό με τις λιγότερες θερμίδες και το πιο υγιεινό. Δύσκολα όμως αντιστεκόμαστε σε αυτόν τον πειρασμό και συνήθως καταναλώνουμε και τα δύο. Ας δούμε λοιπόν ποιο από τα δύο είναι πιο κατάλληλο για άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους και δεν θέλουν να χάσουν τη γραμμή τους αυτές τις μέρες.
Αν και οι συνταγές είναι εντελώς διαφορετικές, η θερμιδική αξία των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων είναι παρόμοια. Ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές περιέχουν, ανάλογα με τη συνταγή, περίπου 150 θερμίδες. Η διαφορά τους, ωστόσο, έγκειται στη διατροφική τους αξία. Έτσι, ενώ τα κυρίαρχα συστατικά των κουραμπιέδων είναι το βούτυρο και η ζάχαρη, των μελομακάρονων είναι το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια. Έτσι λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η διατροφική αξία των μελομακάρονων είναι υψηλότερη από αυτή των κουραμπιέδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου