Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τροφές που ανοίγουν την όρεξη

Αρκετές φορές ίσως μας έχει συμβεί να νοιώθουμε το αίσθημα της πείνας πολύ πιο έντονα χωρίς να είμαστε νηστικοί.  Αυτό οφείλεται σε κάποιες τροφές με ορεξιογόνο δράση οι οποίες αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μέσα στην ημέρα έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν την όρεξη και να μας οδηγούν σε περαιτέρω κατανάλωση φαγητού πέραν του φυσιολογικού.

Τέτοιες τροφές είναι οι ακόλουθες:
  • Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως η σοκολάτα, τα σιροπιαστά γλυκά, οι πάστες, τα μπισκότα κ.ά. Η ζάχαρη είναι η τροφή εκείνη που ανεβάζει άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα και έπειτα τη ρίχνει απότομα με αποτέλεσμα το άτομο να θέλει περισσότερη ζάχαρη για να ανέβει πάλι η γλυκόζη απότομα στα επιθυμητά επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο τα άτομα που καταναλώνουν γλυκά θέλουν ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους.
  •  
  • Τροφές που περιέχουν γλυκάνισο όπως ψωμί ή κουλουράκια με γλυκάνισο και ούζο έχουν ήπια ορεξιογόνο δράση.
  • Κατανάλωση μυρωδικών όπως σκόρδο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρύφαλλο και τζίντζερ. Ιδιαίτερα η πιπερόριζα θεωρείται ιδανικό ορεξιογόνο για τα μικρά παιδιά.
  • Τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, ρύζι και λευκά μακαρόνια όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα και με μεγάλη συχνότητα οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων. Για να αποφευχθεί η αυξημένη επιθυμία για περισσότερους υδατάνθρακες καλό είναι να καταναλώνονται αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το άγριο ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και το ψωμί ολικής άλεσης.
 
  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως τυριά πολύ πλούσια σε λιπαρά, κρέμα γάλακτος, τηγανιτά εδέσματα τα οποία ανοίγουν την όρεξη. Προτείνεται η κατανάλωση αυτών των τροφών συνδυαστικά με κάποια πράσινη σαλάτα έτσι ώστε να δυσαπορροφάται ένα μέρος των λιπαρών και να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να καθυστερείται η έντονη επιθυμία για φαγητό.
  • Τροφές που περιέχουν μονογλουταμινικό νάτριο (MSG). To μονογλουταμινικό νάτριο είναι ένα συνηθισμένο συντηρητικό τυποποιημένων τροφών το οποίο βρίσκεται κυρίως σε πατατάκια, κράκερς και σε έτοιμα γεύματα εμπορίου. Το μονογλουταμινικό νάτριο έχει την ιδιότητα να αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν γρήγορα και το άτομο ζητάει περισσότερη τροφή για να αναπληρώσει την ενέργεια του. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου