Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Να το φάω ή τα το στύψω;


Τώρα που χειμωνιάζει και ξεκίνησαν τα πορτοκάλια (αν και βρίσκουμε όλο το χρόνο εισαγωγής), τα οποία είναι κατεξοχήν χειμωνιάτικο φρούτο και συνδεδεμένο με τις ιώσεις και το κρυολόγημα. Συνηθίζουμε να τα στύβουμε και να τα κάνουμε χυμό, τι είναι όμως καλύτερο, να τα στύψουμε ή να τα φάμε; 1 ποτήρι φυσικός χυμός είναι περίπου 3 πορτοκάλια (2-4 ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο ζουμερά είναι), αν αυτά τα φρούτα τα φάμε, δηλαδή τα μασήσουμε θα πάρουμε τις ίδιες θερμίδες, όμως θα μας προσφέρουν περισσότερο κορεσμό εξαιτίας της μάσησης και της ύπαρξης των διαιτητικών ινών, ενώ δεν θα μας κάνουν υπογλυκαιμία όπως ο χυμός. Επίσης θα προσλάβουμε πολλή περισσότερη βιταμίνη C , γιατί δεν θα προλάβει να εκτεθεί στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας και να οξειδωθεί. Υπάρχουν και άλλοι δύο τρόποι να κάνουμε χυμό, ο αποχυμωτής και το μπλέντερ. Στον αποχυμωτή αφαιρείται σχεδόν το σύνολο των ινών του φρούτου και παίρνουμε μόνο το ζουμί, ενώ στο μπλέντερ έχουμε ολόκληρο το φρούτο αλεσμένο. Σαφώς από όλες τις μεθόδους, το άλεσμα στο μπλέντερ είναι η καλύτερη, γιατί το φρούτο είναι ολόκληρο παίρνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου αλλά δεν παύει να έχει απώλειες βιταμινών εξαιτίας της έκθεσης στην ατμόσφαιρα αλλά και να λείπει και πάλι η διαδικασία της μάσησης. Ο αποχυμωτής και το μπλέντερ έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία φρούτων ακόμη και λαχανικών και να έχουμε το ρόφημα που θέλουμε. Αν και το καλύτερο είναι να τα τρώμε τα φρούτα, παρόλα  αυτά, το να τα κάνουμε χυμό και ειδικά να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσουμε ποικιλία στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου