Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Τυροπιτάκια με αλεύρι ολικής και ανθότυρο


Υλικά
  • 1 κουπάκι γιαούρτι
  • 1 κουπάκι βούτυρο ή μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Αλεύρι (όσο πάρει λίγο άσπρο και το υπόλοιπο αλεύρι ολικής)
  • 1 κρόκο αυγού για άλλειμα 
  • Και λίγο  σουσάμι  για  πασπάλισμα

Για την γέμιση
  • 200γρ ανθότυρο τριμμένο
  • 100γρ κατίκι Δομοκού
  • 1 αυγό
  • Λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ,φρέσκο ή ξερό


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο λιωμένο, το γιαούρτι, και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίγμα. Ζυμώνουμε έως ότου ή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια να είναι μαλακή. (όχι πολλή ώρα).Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 20΄ στο ψυγείο να παγώσει και να ξεκουραστεί.

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε την γέμιση. Θρυμματίζουμε το ανθότυρο και προσθέτουμε το κατίκι Δομοκού και το αυγό, τον δυόσμο και το ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν τα υλικά.

Κατόπιν ανοίγουμε φύλλο όχι πολύ λεπτό σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια .

Κόβουμε με ένα ποτήρι την ζύμη σε στρόγγυλα κομμάτια. Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε καλά την ένωση με ένα πιρούνι.

Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 25-30΄, μέχρις ότου να ροδίσουν καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου