Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ξέρατε ότι μερικά τρόφιμα διεγείρουν την διάθεση μας για καλό χιούμορ ;


Ρίξτε μια ματιά και να επενδύστε σε αυτές τις τροφές (με μέτρο)!

1 - Μέντα
2 - Μπανάνα
3 – Πιπεριά κόκκινη
4 - Βρώμη
5 - Αυγό
6 - Μαρούλι
7 - Γάλα (άπαχο)
8 - Ρύζι
9   Φιστίκια  Κάσιους
10 - Πορτοκαλί

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μύθοι ή αλήθειες

Τα προιόντα ολικής αλέσεως περιέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα αντίστοιχα προιόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως.
Λάθος

Αυτή η αντίληψη επικρατεί αρκετό καιρό παρ' όλα αυτά η άποψη αυτή είναι αναληθής. Τα προιόντα ολικής αλέσεως προσδίδουν τις ίδιες ακριβώς θερμίδες αλλά έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Π.χ μια φέτα μαύρο ψωμί έχει τις ίδιες θερμίδες με μια φέτα άσπρο ψωμί. Το προιόντα ολικής αλέσεως προσφέρουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την υγεία του εντέρου και την διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε πιο υγιή και ισορροπημένα επίπεδα και είναι σαφώς πλουσιότερα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και του μεταβολισμού.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Σουπιές με σπανάκι

Σας προτείνουμε μία νόστιμη συνταγή και εξαιρετικά θρεπτική.
 
Υλικά (για 6 άτομα)
  • 1 κιλό σουπιές
  • 1½ φλιτζάνι κρασί άσπρο (αρετσίνωτο)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο μάραθο χοντροκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • αλατοπίπερο
Εκτέλεση
  • Καθαρίζετε τις σουπιές και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  • Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό και το κρασί. Αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά (μέχρι να πιουν το ζουμί τους).
  • Προσθέτετε το λάδι, τα κρεμμύδια, το μάραθο.
  • Σιγοβράζετε για άλλα 20 λεπτά με κλειστό το καπάκι.
  • Προσθέτετε το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με τις σουπιές.
  • Συνεχίζετε το βράσιμο για 25-30 λεπτά ακόμα.
Καλή σας όρεξη......

 

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Έχουν τα γιαούρτια προβιοτικά;

Πολύ συχνά ακούμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε γιαούρτι γιατί έχει προβιοτικά. Τι σημαίνει όμως ο όρος αυτός; Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων». Γενικά, τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το γιαούρτι και το ξινόγαλo, περιέχουν τέτοια καλά ζωντανά μικρόβια. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία δημιούργησε προβιοτικά προϊόντα στα οποία προσέθεσε (στους ήδη υπάρχοντες «καλούς» μικροοργανισμούς) μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων, ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητά τους. Έτσι, υπάρχει στην αγορά και η κατηγορία των γιαουρτιών που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτική καλλιέργεια.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κάνει να προσθέσω κόκκινη σάλτσα;



          Το κοκκινιστό δεν είναι «βαρύ»; Μια πολύ συνηθισμένη απορία και ένας μύθος είναι σχετικά με την κόκκινη σάλτσα (σάλτσα ντομάτας) και αν είναι παχυντική. Προσθέτοντας ή βράζοντας το κρέας με την σάλτσα ντομάτας είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε το άπαχο κρέας πιο ζουμερό και νόστιμο, χωρίς να αυξήσουμε τα λιπαρά και τις θερμίδες, αρκεί βέβαια να έχουμε προσέξει το λάδι. Τη σάλτσα ντομάτας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε μια πληθώρα φαγητών όπως είναι διάφορα κρεατικά κοκκινιστά, στα όσπρια, στις σούπες, στα λαδερά, στα ζυμαρικά, σε συνδυασμό με μανιτάρια, πιπεριές, τόνο, θαλασσινά και όπου αλλού θέλουμε. Η ντομάτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών αλλά το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι το λικοπένιο, το οποίο έχει έντονη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση και ιδιαίτερα στον καρκίνο του προστάτη. Η συμπυκνωμένος πολτός ή χυμός ντομάτας είναι ακόμη πιο πλούσιος σε λικοπένιο, οπότε είναι και μια άριστη πηγή θρεπτικών ουσιών. Σάλτσα ντομάτας βρίσκουμε εύκολα όλο το χρόνο σε διάφορες μορφές, όμως αν έχουμε διάθεση μπορούμε κάνουμε και μόνοι μας στο σπίτι το καλοκαίρι με τις ώριμες ντομάτες.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά είναι
 μια διαδικασία, όχι ένα γεγονός!
Το σημαντικό πράγμα είναι να μην παραιτηθείτε,διότι τα αποτελέσματα, όπως η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, εμφανίζονται επίσης σε μακροπρόθεσμη βάση.




Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τροφές που ανοίγουν την όρεξη

Αρκετές φορές ίσως μας έχει συμβεί να νοιώθουμε το αίσθημα της πείνας πολύ πιο έντονα χωρίς να είμαστε νηστικοί.  Αυτό οφείλεται σε κάποιες τροφές με ορεξιογόνο δράση οι οποίες αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μέσα στην ημέρα έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν την όρεξη και να μας οδηγούν σε περαιτέρω κατανάλωση φαγητού πέραν του φυσιολογικού.

Τέτοιες τροφές είναι οι ακόλουθες:
  • Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως η σοκολάτα, τα σιροπιαστά γλυκά, οι πάστες, τα μπισκότα κ.ά. Η ζάχαρη είναι η τροφή εκείνη που ανεβάζει άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα και έπειτα τη ρίχνει απότομα με αποτέλεσμα το άτομο να θέλει περισσότερη ζάχαρη για να ανέβει πάλι η γλυκόζη απότομα στα επιθυμητά επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο τα άτομα που καταναλώνουν γλυκά θέλουν ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους.
  •  
  • Τροφές που περιέχουν γλυκάνισο όπως ψωμί ή κουλουράκια με γλυκάνισο και ούζο έχουν ήπια ορεξιογόνο δράση.
  • Κατανάλωση μυρωδικών όπως σκόρδο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρύφαλλο και τζίντζερ. Ιδιαίτερα η πιπερόριζα θεωρείται ιδανικό ορεξιογόνο για τα μικρά παιδιά.
  • Τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, ρύζι και λευκά μακαρόνια όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα και με μεγάλη συχνότητα οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων. Για να αποφευχθεί η αυξημένη επιθυμία για περισσότερους υδατάνθρακες καλό είναι να καταναλώνονται αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το άγριο ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και το ψωμί ολικής άλεσης.
 
  • Τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως τυριά πολύ πλούσια σε λιπαρά, κρέμα γάλακτος, τηγανιτά εδέσματα τα οποία ανοίγουν την όρεξη. Προτείνεται η κατανάλωση αυτών των τροφών συνδυαστικά με κάποια πράσινη σαλάτα έτσι ώστε να δυσαπορροφάται ένα μέρος των λιπαρών και να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να καθυστερείται η έντονη επιθυμία για φαγητό.
  • Τροφές που περιέχουν μονογλουταμινικό νάτριο (MSG). To μονογλουταμινικό νάτριο είναι ένα συνηθισμένο συντηρητικό τυποποιημένων τροφών το οποίο βρίσκεται κυρίως σε πατατάκια, κράκερς και σε έτοιμα γεύματα εμπορίου. Το μονογλουταμινικό νάτριο έχει την ιδιότητα να αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν γρήγορα και το άτομο ζητάει περισσότερη τροφή για να αναπληρώσει την ενέργεια του.