Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Προβιοτικά ή Πρεβιοτικά;

Πολλές φορές ακούμε αυτές τις δύο λέξεις και νομίζουμε ότι είναι ταυτόσημες. Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, που βρίσκονται κυρίως στο πεπτικό σύστημα και ειδικά στο έντερο συντελώντας στη διατήρηση της υγείας του. Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτα συστατικά της τροφής που συντελούν στην ανάπτυξη των προβιοτικών. 
Τα προβιοτικά τα βρίσκουμε κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο παραδοσιακό γιαούρτι (όχι στα επιδόρπια, εκτός αν αναφέρεται ότι περιέχει), στο αριάνι, στο κεφίρ και σε κάποια νέα προϊόντα όπως κρεμώδη τυριά και ροφήματα ενισχυμένα με προβιοτικά (λειτουργικά τρόφιμα). Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, την καλύτερη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, την παραγωγή βιταμινών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην ανακούφηση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη.
Τα πρεβιοτικά τα συναντάμε σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά και σε εμπλουτισμένα προϊόντα όπως γαλακτοκομικά και μαργαρίνες. Δρούν συνεργικά με τα προβιοτικά στα παραπάνω οφέλη για τον οργανισμό και επιπλέον επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και την μείωση της χοληστερίνης.


1 σχόλιο: