Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ο μύθος της μαύρης ζάχαρης.

Ένας από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή ή “πιο light” από την λευκή.
Εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που οφείλονται στην κατανάλωση ζάχαρης, αναζητήθηκαν άλλες γλυκές λύσεις. Μερικές από αυτές είναι και η καστανή, η ακατέργαστη και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Τι είναι όλες αυτές οι ζάχαρες και τελικά όντως είναι πιο υγιεινές ή λιγότερο επιβλαβείς; Η ζάχαρη παράγεται από το ζαχαρότευτλο και το ζαχαροκάλαμο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κυρίως ζάχαρη από ζαχαρότευτλα, την γνωστή μας λευκή ζάχαρη. Κατά την επεξεργασία της ζάχαρης παράγεται η μελάσα ή οποία είναι ένα σκουρόχρωμο παχύρευστο υγρό. Όσο επεξεργάζεται η ζάχαρη, καθαρίζει και παίρνουμε την λευκή ραφιναρισμένη ζάχαρη, από την οποία έχει απομακρυνθεί η μελάσα  μαζί με τις βρωμιές. Η μελάσα είναι υπεύθυνη για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα της ζάχαρης και των γλυκών  στα οποία  χρησιμοποιείται. Η ακατέργαστη ζάχαρη είναι επεξεργασμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αλλά δεν έχει αφαιρεθεί η μελάσα ή μέρος αυτής και είναι λίγο νωπή. Καστανή ή μαύρη ζάχαρη στο εμπόριο μπορεί να είναι η ανεπεξέργαστη αλλά μπορεί να είναι και λευκή ζάχαρη που έχει προστεθεί μελάσα σε ποσοστό από 3,5-6,6% κατ’ όγκο κυρίως για την ιδιαίτερη γεύση και το χρώμα της.

Υπάρχει ένας μύθος γύρω από το θέμα του τόσο αγαπημένου και πολυχρησιμοποιημένου αυτού τροφίμου, ότι η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την άσπρη. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των ειδών της ζάχαρης. Οι θερμίδες τους είναι σχεδόν οι ίδιες, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι λίγο καλύτερος της ανεπεξέργαστης ζάχαρης, σε σχέση με τη λευκή ραφιναρισμένη ενώ η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά διαφέρει ελάχιστα. Η λευκή ζάχαρη δεν μας δίνει κανένα επιπλέον θρεπτικό συστατικό εκτός από κενές θερμίδες. Η ανεπεξέργαστη ζάχαρη περιέχει κάποια λίγα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά είναι σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν μπορεί να θεωρηθεί πηγή πρόσληψης αυτών των συστατικών και η σχέση θρεπτικότητας με τις θερμίδες είναι δυσανάλογη υπέρ των θερμίδων. Οπότε η λύση της αντικατάστασης της λευκής ζάχαρης με την μαύρη δεν μας προσφέρει πολλά οφέλη, αντιθέτως μπορεί να μας παρασύρει και να καταναλώσουμε περισσότερη, νομίζοντας ότι είναι πιο υγιεινή. Έτσι η καλύτερη λύση είναι να μειώσουμε γενικά την κατανάλωση ζάχαρης.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΡΕΒΥΘΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 6-8 ελιες καλαμων χωρις κουκουτσι
  • 100γρ τυρι φετα
Για τη σως:
  • 6 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. ξύδι ή μπαλσάμικο ή μηλόξυδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • σουσάμι για πασπάλισμα ή καρύδια χοντροκομένα

Εκτέλεση:


  • Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα τα ρεβύθια σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό με 2 κουτ. σ. αλάτι.
  • Αλλάζουμε το νερό την επόμενη μέρα και βάζουμε άλλο με 1 κουτ. σ. σόδα μαγειρικής και αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
  • Αλλάζουμε το νερό πολλές φορές για να φύγει τελείως η σόδα ώστε να μην μαυρίσουν.
  • Έπειτα τα μαγειρεύουμε κανονικά περίπου για μισή ώρα ή και παραπάνω ανάλογα πόσα σκληρά τα θέλουμε.
  • Πλένουμε τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
  • Αφού σουρώσουμε τα ρεβίθια τα σερβίρουμε σε σκεύος σαλάτας και από πάνω ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τις ελιές, το τυρί.
  • Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά της σως, την περιχύνουμε από πάνω μαζί με μπόλικο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Τιπς για τη συντήρηση των φρούτων και των λαχανικών. Μάθημα οικονομίας.

1) Κάντε παγάκια με φρεσκοστυμμένο  χυμό λεμονιού.
Διατηρήστε τα στην κατάψυξη, έτσι θα έχετε πάντα στη διάθεσή σας χυμό λεμονιού ακόμη και όταν ξεμένετε από λεμόνια.
2) Απομονώστε τα «προβληματικά» φρούτα.
Φρούτα όπως τα μήλα, οι μπανάνες και τα ροδάκινα εκπέμπουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο που κάνει τα λαχανικά σας να ωριμάζουν πιο γρήγορα. Αποθηκεύστε τα φρούτα σε ξεχωριστό ράφι ή δοχείο στο ψυγείο σας.
3) Στρώστε απορροφητικό χαρτί στο συρτάρι με τα λαχανικά.
Το χαρτί θα απορροφήσει τις υγρασίες από τα λαχανικά, προστατεύοντάς τα από την πρόωρη αλλοίωση αλλά θα διατηρείται και το ράφι πάντα καθαρό.
4) Αλλάξτε τη θέση τους στο ψυγείο.
Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το συρτάρι του ψυγείου, τότε μην το χρησιμοποιείτε. Επειδή δεν είναι σε κοινή θέα τα τρόφιμα στο συρτάρι, πολλές φορές τα ξεχνάμε, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται, να μυρίζουν και να τα πετάμε. Τοποθετήστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε διαφανή σακούλες στα ράφια που βλέπετε πιο εύκολα, έτσι δεν θα τα ξεχνάτε και θα τα καταναλώνεται πριν αλλοιωθούν.
 5) Μην είστε εθισμένοι με τη συντήρηση στο ψυγείο.
Μερικά φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερο να διατηρούνται εκτός ψυγείου, όπως είναι το αβοκάντο, οι ντομάτες και τα κρεμμύδια.
6) Γνωρίστε τη μυστική συνταγή για το πάγωμα των βοτάνων.
Τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε μερικά κλωναράκια από το αρωματικό μας βότανο όπως είναι ο μαϊντανός και το υπόλοιπο μένει στο ψυγείο χωρίς να καταναλωθεί και το πετάμε. Η Susan Belsinger, μαγειρική βοτανολόγος, έγραψε στην Washington Post ότι ο καλύτερος τρόπος που βρήκε για να διατηρήσει τη γεύση των βοτάνων είναι να τα τεμαχίσει και να τα ανακατέψει τα με λίγο λάδι, έτσι ώστε να γίνει μία «αρωματική κρέμα», που αυτή παγώνει στη συνέχεια, σε αεροστεγή πλαστικά σακουλάκια. Αυτό το συνιστά για βότανα που χρησιμοποιούνται σε σούπες, ψήσιμο, και σάλτσες.
7) Αναστήστε τα μαραμένα λαχανικά.
Καθαρίστε τα καρότα και βαπτίστε τα για μερικές ώρες σε παγωμένο νερό. Έτσι θα επανέλθουν σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλα λαχανικά όπως τα πράσινα φυλλώδη.


Πηγή: http://www.takepart.com

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κληρονομικότητα, τι να κάνω;

Όλο και περισσότερο μαθαίνουμε για την σχέση της κληρονομικότητας (βάση γονιδιώματος) με διάφορες παθήσεις και την αύξηση του βάρους. Τελευταία υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον και για ένα γονίδιο με την ονομασία FTO, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση του βάρους. Τι σημασία έχει αν «έχω προδιάθεση» να εμφανίσω κάποια πάθηση ή να πάρω πιο εύκολα κιλά από κάποιον άλλον; Μπορώ να αλλάξω το γονιδίωμα μου; Μέχρι η επιστήμη να προχωρήσει και να μπορέσουμε να επέμβουμε σε αυτά τα γονίδια, καλύτερα να ασχοληθούμε με αυτά που μπορούμε να προσέξουμε μόνοι μας, ανεξάρτητα της κληρονομικότητάς μας. Επειδή δεν έχω προδιάθεση για καρκίνο των πνευμόνων θα καπνίζω, ή για καρκίνο του δέρματος, τότε δεν θα χρησιμοποιώ αντηλιακό; Ανεξάρτητα από τα γονίδιά μας, η άσκηση και η διατροφή, είναι δύο παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε και  είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της καλής υγείας και ελέγχου του βάρους.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Γιατί δεν κάνει να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα μετά το φαγητό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα και όχι μόνο το μπάνιο στη θάλασσα. Ο οργανισμός για να πέψει την τροφή στέλνει μεγάλο μέρος του αίματος στο πεπτικό και η κάρδια  υπερλειτουργεί. Περίπου το 10% της ενεργείας του γεύματος (εξαρτάται από την σύνθεση του) χρησιμοποιείται για την πέψη του, δηλαδή αν καταναλώσουμε ένα γεύμα 1000 θερμίδων, οι 100 θα χρησιμοποιηθούν για την πέψη των τροφών, αυτό ονομάζεται τροφογενής θερμογένεση. Αυτό είναι μεγάλο ποσό ενεργείας αν αναλογιστούμε ότι τόσο περίπου καίμε με μισή ώρα περπάτημα. Γι αυτό δεν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, όχι γιατί θα βουλιάξουμε αλλά γιατί ο οργανισμός μας εκείνη την ώρα "κοπιάζει" με την πέψη και δεν θέλουμε να τον επιβαρύνουμε με επιπλέον δραστηριότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών αλλά και δυσπεψίας αφού το αίμα θα αρχίσει να πηγαίνει περισσότερο περιφερειακά για να καλύψει τις ανάγκες των μυών στην δραστηριότητα. Καλές βουτιές τρώγοντας ελαφρά!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι
(πολτοποιημένο στο μίξερ)
1 ή 2 ασπράδια αυγού
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
 1 κουταλάκι αποξηραμένο μαϊντανό
 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​βασιλικό
1 ντομάτα κομμένα σε φέτες
 Κομμένο σε φέτες τυρί μοτσαρέλα
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 ° C. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το  κουνουπίδι, το αυγό  και το  τριμμένο τυρί μοτσαρέλα, προσθέτουμε  την ρίγανη, το μαϊντανό  και  ζυμώνουμε  καλά  μέχρι να ενωθούν όλα  τα  υλικά. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε  λίγο  ακόμα  κουνουπίδι.
Λαδώνουμε ένα ταψί  στρογγυλό   και τοποθετούμε  το  μείγμα. Προσέχουμε  να το  απλώσουμε  ομοιόμορφα   για να ψηθεί παντού το  ίδιο.
Το  ψήνουμε για 12-15 λεπτά  από την μια  πλευρά και  το  γυρνάμε  και από την  άλλη πλευρά  για αλλά 5  λεπτά. Η ζύμη θα μοιάζει με αυτό:

Τώρα   πάνω  στην  ζύμη  σας   μπορείτε  να  προσθέσετε   τις  κομμένες  φέτες  τυρί  μοτσαρέλα , ντομάτας και  φρέσκο  βασιλικό. Αν θέλετε να  κάνετε  μια  άλλη  παραλλαγή  μπορείτε να προσθέσετε   ότι  υλικά  θέλετε.
Τοποθετήστε την πίτσα  στον  φούρνο  και  ψήστε  άλλα 5-7 λεπτά ή μέχρι το τυρί να λιώσει.

Πίτσα είναι έτοιμη!

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τρώμε με όλες τις αισθήσεις.

Αναζητώντας τα αίτια της παχυσαρκίας, προσέχουμε μόνο την ποσότητα και το είδος της τροφής, αμελώντας τον τρόπο κατανάλωσης και τη διατροφική μας συμπεριφορά. Τρώμε με όλες τις αισθήσεις. Τα μάτια μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες για το φαγητό μας στον εγκέφαλό, σε σχέση με την αίσθηση της γεύσης. Η όσφρηση επίσης είναι ένα καλό κριτήριο για το αν το φαγητό είναι νόστιμο. Όταν καλύπτονται όλες οι αισθήσεις, δεν πέφτει όλο το βάρος της ικανοποίησης στην ποσότητα. Επειδή τρώμε γρήγορα, δεν μασάμε καλά την τροφή μας, με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε όλη τη γεύση, να έχουμε λιγότερη απόλαυση και να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό για να ικανοποιηθούμε. Το junk food συνήθως το καταναλώνουμε όρθιοι, όταν όμως τρώμε όρθιοι νιώθουμε ότι δεν χορταίνουμε. Μερικές φορές κάνουμε και άλλα πράγματα παράλληλα, όπως το να παρακολουθούμε τηλεόραση ή να κάνουμε δουλειά στον υπολογιστή. Γιατί αυτό είναι κακό; Η δύναμη της εικόνας αποσυντονίζει τον εγκέφαλο, αποσπάται η προσοχή του από το γεύμα, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο και τι τρώμε και να μην χορταίνουμε. Όταν τρώμε το φαγητό μας πρέπει να σταματάμε οτιδήποτε άλλο κάνουμε, να ηρεμούμε και να αφιερώνουμε αυτόν τον λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Να απολαμβάνουμε το φαγητό μας σε ένα όμορφο καθαρό περιβάλλον με ηρεμία.