Ένας από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους που έχει
δημιουργηθεί, είναι ότι η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή ή “πιο light” από την λευκή.
Εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που οφείλονται στην
κατανάλωση ζάχαρης, αναζητήθηκαν άλλες γλυκές λύσεις. Μερικές από αυτές είναι
και η καστανή, η ακατέργαστη και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Τι είναι όλες αυτές
οι ζάχαρες και τελικά όντως είναι πιο υγιεινές ή λιγότερο επιβλαβείς; Η ζάχαρη
παράγεται από το ζαχαρότευτλο και το ζαχαροκάλαμο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε
κυρίως ζάχαρη από ζαχαρότευτλα, την γνωστή μας λευκή ζάχαρη. Κατά την
επεξεργασία της ζάχαρης παράγεται η μελάσα ή οποία είναι ένα σκουρόχρωμο
παχύρευστο υγρό. Όσο επεξεργάζεται η ζάχαρη, καθαρίζει και παίρνουμε την λευκή ραφιναρισμένη
ζάχαρη, από την οποία έχει απομακρυνθεί η μελάσα μαζί με τις βρωμιές. Η μελάσα είναι υπεύθυνη
για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα της ζάχαρης και των γλυκών στα οποία
χρησιμοποιείται. Η ακατέργαστη ζάχαρη είναι επεξεργασμένη ζάχαρη από
ζαχαροκάλαμο αλλά δεν έχει αφαιρεθεί η μελάσα ή μέρος αυτής και είναι λίγο νωπή.
Καστανή ή μαύρη ζάχαρη στο εμπόριο μπορεί να είναι η ανεπεξέργαστη αλλά μπορεί
να είναι και λευκή ζάχαρη που έχει προστεθεί μελάσα σε ποσοστό από 3,5-6,6%
κατ’ όγκο κυρίως για την ιδιαίτερη γεύση και το χρώμα της.
Υπάρχει ένας μύθος γύρω από το θέμα του τόσο αγαπημένου και
πολυχρησιμοποιημένου αυτού τροφίμου, ότι η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την
άσπρη. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των ειδών της ζάχαρης.
Οι θερμίδες τους είναι σχεδόν οι ίδιες, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι λίγο
καλύτερος της ανεπεξέργαστης ζάχαρης, σε σχέση με τη λευκή ραφιναρισμένη ενώ η
περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά διαφέρει ελάχιστα. Η λευκή ζάχαρη δεν
μας δίνει κανένα επιπλέον θρεπτικό συστατικό εκτός από κενές θερμίδες. Η
ανεπεξέργαστη ζάχαρη περιέχει κάποια λίγα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες
αλλά είναι σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν μπορεί να θεωρηθεί πηγή πρόσληψης
αυτών των συστατικών και η σχέση θρεπτικότητας με τις θερμίδες είναι δυσανάλογη
υπέρ των θερμίδων. Οπότε η λύση της αντικατάστασης της λευκής ζάχαρης με την
μαύρη δεν μας προσφέρει πολλά οφέλη, αντιθέτως μπορεί να μας παρασύρει και να
καταναλώσουμε περισσότερη, νομίζοντας ότι είναι πιο υγιεινή. Έτσι η καλύτερη
λύση είναι να μειώσουμε γενικά την κατανάλωση ζάχαρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου